Jaarstukken 2019

2.5 Gespecialiseerde jeugdhulp en passend onderwijs

Wat hebben we ervoor gedaan?

Gespecialiseerde jeugdhulp

Wij hebben een dekkend aanbod van jeugdhulp ingekocht. Met aanbieders waarmee de gemeente een contract heeft is steeds gesproken over hun aanbod en over de vernieuwing daarvan. Als er zorgen waren over de continuïteit van het aanbod of de aanbieder werden de gesprekken vaker gevoerd. De raad is meerdere keren geïnformeerd over de aanpak.
Het proefproject Samenwerken aan veiligheid is gestart. In dit proefproject werkt het CJG nauw samen met de gecertificeerde instellingen. Het doel is om binnen 13 weken de veiligheid in een gezin weer te herstellen. Deze aanpak is bij 5 gezinnen ingezet.
Er is een folder ontwikkeld om jongeren en hun ouders te informeren over alle zaken waar jongeren tegenaan lopen als zij 18 jaar worden. Samen met andere gemeenten en aanbieders waarmee de gemeente een contract heeft, is een gesprek georganiseerd over het onderwerp rondom 18.
Er is veel aandacht besteed aan de samenwerking met het onderwijs. Er zijn afspraken gemaakt over de betaling en verdere ontwikkeling van de onderwijs-zorgklassen binnen het Integraal Kind Centrum IJmond (IKC). Er is 1 nieuwe onderwijs-zorgklas gestart bij Heliomare.
Met aanbieders waarmee de gemeente een contract heeft voor pleegzorg zijn plannen ontwikkeld om samen te werken aan preventie en vroegsignalering. Dit om uithuisplaatsingen van kinderen te voorkomen. Wanneer uithuisplaatsing toch nodig was, werd geprobeerd te zorgen voor een snelle plaatsing op een blijvende plek. Hiermee werd het aantal verhuizingen zoveel mogelijk beperkt. Ook is veel aandacht besteed aan de week van de pleegzorg. De activiteiten werden goed bezocht en door pleegouders en pleegkinderen zeer gewaardeerd.
Om meer zicht te krijgen op de wachttijden voor specialistische jeugdhulp is de Hulp in Beeld (HIB) app ingevoerd. Er zijn bijeenkomsten georganiseerd om de applicatie bekend te maken bij gebruikers. Ook werden gebruikers geholpen bij het vullen en gebruiken van de app. Gelijktijdig zijn deze bijeenkomsten gebruikt om bij gebruikers op te halen hoe de app nog beter kan worden.  

Toegang gespecialiseerde jeugdhulp

Het Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) heeft in opdracht van de gemeente de toegang tot jeugdhulp verzorgd. We hebben ervoor gezorgd dat er praktijkondersteuners van het CJG in 3 huisartsenpraktijken werken. Het doel is om ondersteuning zo dichtbij mogelijk te bieden.

(Passend) onderwijs

Er is 2 maal op Overeenstemming Gericht Overleg (OOGO) gehouden met de samenwerkingsverbanden van het basis- en voortgezet onderwijs. Onderwerpen van gesprek waren bijvoorbeeld: thuiszitters en voortijdig schoolverlaten, 18-/18+ jongeren, een groter en dekkend aanbod in het basis- en voortgezet onderwijs.
Om de wachtlijsten voor het jeugdmaatschappelijk werk aan te pakken, is extra subsidie verstrekt. Ook is gekeken hoe de zorgteams op de scholen nog beter kunnen werken. Zo zijn scholen bezocht om het zorgteam nog beter bekend te maken. Hierdoor kon meer passende hulp worden gegeven op de scholen.
Samen met basisschool De Vlinder hebben we voorbereidingen getroffen om in 2020 een ouderkamer te starten.
Vanuit de Wet Educatie en Beroepsonderwijs (WEB) is naast de reguliere taken subsidie gegeven voor het proefproject Stapin!.
Er is een proefproject taallessen gestart bij IJmond Werkt!. Het doel van dit proefproject was om ervoor te zorgen dat meer mensen de Nederlandse taal kunnen lezen en schrijven.
In Heemskerk maakten einde jaar 112 leerlingen gebruik van het leerlingenvervoer. Hiervan werden er 79 met de Regiorijder vervoerd. Het aantal leerlingen in het leerlingenvervoer dat naar bijzonder onderwijs reist, is toegenomen door de sluiting van de islamitische school in Heemskerk.

Bestaande onderwijshuisvesting

Islamitische basisschool Elif
Stichting Islamitisch Onderwijs Noord-Holland heeft de stichtingsnorm niet gehaald. Daardoor heeft deze school haar bestaansrecht verloren en haar deuren moeten sluiten. Alle leerlingen van IBS Elif volgen nu onderwijs op andere scholen. Het schoolgebouw blijft beschikbaar als onderwijshuisvesting en kan voor de komende jaren dienen als wissellocatie voor scholen die voor vervangende nieuwbouw in aanmerking komen. Daarmee wordt een aanzienlijk bedrag bespaard op kosten voor tijdelijke huisvesting.

Openbare basisschool De Zevenhoeven
De constructiefout in de kanaalplaten-vloerdelen van de Zevenhoeven is hersteld.

Glasschade onderwijsgebouwen
Dit jaar is een aantal grote glasschademeldingen gedaan door scholen. Glasschade is niet verzekerd waardoor de kosten ten laste komen van de gemeente.

Kwaliteit onderwijshuisvesting
De schoolbesturen zijn sinds 2015 wettelijk verantwoordelijk voor de kwalitatieve instandhouding van de schoolgebouwen. Via de conditiescore-meting (nulmeting 2015) wordt de kwaliteit van de schoolgebouwen van het basisonderwijs periodiek gevolgd. De conditiescore-metingen van de schoolgebouwen worden regelmatig geactualiseerd.

Integraal huisvestingsplan 2019-2033
Na vaststelling van het integraal huisvestingsplan is gestart met het uitwerken van een Uitvoeringsplan IHP. Daarin wordt voor de 1e 4 jaar een concrete planning opgesteld en worden de daarmee samenhangende financiële consequenties inzichtelijk gemaakt.

Verordening voorzieningen huisvesting onderwijs
De verordening is aangepast en de normbedragen zijn geactualiseerd naar het prijspeil 2019.

Prognoses
De leerlingenprognoses zijn geactualiseerd waarbij rekening is gehouden met de leerlingen-telling van 1 oktober. Geactualiseerd prognoses zijn een belangrijk uitgangspunt voor de ruimteberekening vervangende nieuwbouw van een aantal schoolgebouwen.

ga terug